Περίληψη εγκυκλίου σχολικών δραστηριοτήτων

 9/11/2010

Συνοπτικά η εγκύκλιος ΥΠΔΒΜΘ/ΣΕΠΕΔ/119236/Γ7/24-9-10 προβλέπει μεταξύ άλλων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα εξής:

–  Aρχική ενημέρωση από τους/τις Υπ. Προγραμμάτων Σχ. Δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών

 

–   Oι διευθυντές των σχολείων σε ειδική παιδαγωγική συνεδρίαση, ενημερώνουν σχετικά τους εκπαιδευτικούς και υποβάλλουν προς έγκριση (από την αρμόδια επιτροπή) τα σχέδια απαραίτητα μαζί με
α) τον κατάλογο μαθητών και
β) αντίγραφο της πράξης ανάθεσης του συλλόγου διδασκόντων.

 

–   Oι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και σε 3 προγράμματασχολικών δραστηριοτήτων

(περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων)

– Tα προγράμματα (περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων) μπορούν να υλοποιηθούν στη διάρκεια 2-6 μηνών

– Δεν προβλέπονται υπερωρίες για τους/τις εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων κατά το 2010-11

–  Τα προγράμματα (περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι        προαιρετικά και υλοποιούνται εντός σχολικού ωραρίου (στα πλαίσια της ευέλικτης, με διάχυση σε όλα τα μαθήματα, στο ολοήμερο, διατίθεται 1 δίωρο εβδομαδιαίως), εκτός από τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, όπου προβλέπεται, σύμφωνα με το αναμορφωμένο διδακτικό ωράριο, στην ευέλικτη ζώνη από 1 ώρα για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή υγείας.

 

………………………………………………………………………………………………………..

 

Βραβεία Ιδρύματος Παπαδημητρίου

22/11/2010

Για το τρέχον σχολικό έτος 2010-2011, το Ίδρυμα Παπαδημητρίου αποφάσισε να απονείμει δύο χρηματικά βραβεία σε σχολικές ομάδες της Α/θμιας Εκπ/σης ως εξής:

  • Ένα για το πληρέστερο πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: « Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης» και
  • Ένα για το «Λέσβιο Ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη»

Η βράβευση θα αφορά στην απονομή χρηματικού ποσού 500 ευρώ σε κάθε ομάδα και παπύρου σε κάθε παιδί της ομάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες για δήλωση συμμετοχής και υποβολή υποψηφιότητας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών στο 22510 40542 ή στο email: ypth@dipe.les.sch.gr.

 

………………………………………………………………………………………………………..

 

Διοργάνωση σεμιναρίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ)

1/12/2010

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους  πολιτιστικών Α/θμιας και Β/θμιας  διοργανώνει   σεμινάριο  γνωριμίας των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας με το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

– Εκτενή επιτόπια παρουσίαση του Μουσείου, με έμφαση στις παιδαγωγικές δυνατότητες που παρέχει στο πλαίσιο των σχολικών επισκέψεων

– Παρουσίαση – εξοικείωση με το υλικό του εκπαιδευτικού φακέλου του ΜΒΕΛ

– Ενημέρωση για τις πολιτιστικές δράσεις που προτείνονται από το ΠΙΟΠ, και

– Γενικότερη συζήτηση γύρω από τις βασικές αρχές της βιομηχανικής αρχαιολογίας και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα θεματικά τεχνολογικά μουσεία.

Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να το δηλώσουν στην υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων  το αργότερο μέχρι τις 10/12/2010.

 

………………………………………………………………………………………………………..

 

Δανεισμός βιβλίων από το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων – Διευκρίνηση

2/12/2010

Μετά από σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων και λόγω μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος , το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων , σας ενημερώνει για τα εξής:

  • Τα βιβλία θα διατίθενται  προς δανεισμό για όλους τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο για τους συναδέλφους που υλοποιούν κάποιο πολιτιστικό πρόγραμμα.
  • Λόγω συχνής απουσίας μου από το γραφείο λόγω ενημέρωσης των σχολείων, ο δανεισμός θα ξεκινήσει από Δευτέρα 6- 12- 2010

Θα είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε  απορία.

………………………………………………………………………………………………………..

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη παρακολούθηση της παρουσίασης της μουσειοσκευής με θέμα « Το κασελάκι του Θεόφιλου».

16/12/2010

 

Σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης  πρόκειται να παρουσιάσει τη μουσειοσκευή με θέμα τα έργα του Λαϊκού Ζωγράφου Θεόφιλου.

Η παρουσίαση στοχεύει αφενός στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το υλικό της μουσειοσκευής και αφετέρου την ταυτόχρονη εφαρμογή της σε μια τάξη.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 14ου Δημοτικού σχολείου  στις 12 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί.

Στην παρουσίαση καλείται να συμμετέχει 1 εκπαιδευτικός από κάθε σχολική μονάδα έτσι ώστε να μη διαταραχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς και οι ενδιαφερόμενοι να  δηλώσουν συμμετοχή στην Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων το αργότερο μέχρι τις 23-12- 2010.

………………………………………………………………………………………………………..

Το Νεανικό Πλάνο  δράσης στα   σχολεία    Λέσβου και Λήμνου.

20/12/2010

Δράση 1

Για Σχολεία

(με έδρα  τον Δήμο της Μυτιλήνης ή όπου μπορούν να μετακινηθούν με πούλμαν στην πόλη)

 

Μετά  από ενημέρωση και επικοινωνία με τα  σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, Λύκεια) και σε συνεννόηση μαζί τους για να  διαλέξουν ημέρα  προβολής και  ταινία ( σε  αυτό το κομμάτι θα τους βοηθήσουμε όπου χρειαστεί) θα ορίζεται μία πρωινή προβολή στον κινηματογράφο Αρίωνα που θα συνοδεύεται από παρουσίαση της  ταινίας και θα ακολουθείται από μια κουβέντα  για  την ταινία και συνολικότερα  για  την Τέχνη του σινεμά. Τα  σχολεία  επικοινωνούν μαζί μου  και κλείνουμε ημερομηνίες  από 11 Ιανουαρίου και μετά και δηλώνουν αριθμό παιδιών.  Το εισιτήριο είναι 4 euro στον ιδιωτικό κινηματογράφο και  3euro σε κινηματογράφο που παραχωρείται δωρεάν.

Δράση 1Β

Για  σχολεία που δεν είναι δυνατό να  μετακινηθούν μπορούμε να πάμε  στην πόλη τους και συνεργαζόμενοι με  ένα τοπικό δημοτικό κινηματογράφο να κάνουμε την προβολή εκεί.

Σε  απομακρυσμένα σχολεία   θα μπορούσε  η προβολή να γίνει στο χωριό  σε κάποιο κοινοτικό χώρο.

Δράση 2

 

Θα οργανωθούν  σε  συνεργασία με  τους  εκπαιδευτικούς του σχολείου, τρία εργαστήρια  δημιουργίας μιας μικρής ταινίας βίντεο από τα  ίδια παιδιά.

Δράση 3

 

Ενημέρωση, σεμινάρια , στήριξη των εκπαιδευτικών που θέλουν να κάνουν χρήση της Τέχνης του Βίντεο στο σχολείο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κα Έφη Λατσούδη τηλ. 6976234668

Για να πληροφορηθείτε το σύνολο των δραστηριοτήτων του φορέα μας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας:  WWW.olympiafestival.gr

………………………………………………………………………………………………….

 

Εκπαιδευτικός φάκελος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

18/01/2011

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου προχώρησε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού φακέλου ο οποίος αποστέλεται δωρεάν στις σχολικές μονάδες και παραμένει σ΄αυτές κατόπιν εγγράφου αιτήματος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο φάκελος περιέχει οδηγίες και προτάσεις για τη δημιουργία εκαπιδευτικών δράσεων με θέμα την ελιά.

Στην φόρμα που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το τρόπο αποστολής του αιτήματος σας.

ΑΙΤΗΣΗ

…………………………………………………………………………………………………..

Ημερίδα για τη Κινηματογραφική Παιδεία στην Εκπαίδευση

14/2/2011

Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/ θμιας εκπαίδευσης Ν. Λέσβου σε συνεργασία με το νεανικό πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας , διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

«Η Κινηματογραφική Παιδεία στην Εκπαίδευση»

τη Παρασκευή 18/2/2011

και ώρα 7.00μμ

στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

1. Προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» .

2. Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κινηματογραφικής παιδείας , χρήσης οπτικοακουστικών μέσων και προτεινόμενες εφαρμογές στα σχολεία.

3. Συζήτηση και ανταλαγή απόψεων με τους εκπαιδευτικούς.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

…………………………………………………………………………………………………….

Δημιουργία τμημάτων Χορωδίας και Ορχήστρας Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου.

23/2/2011

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας  Λέσβου και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, ανακοινώνει τη δημιουργία τμημάτων Χορωδίας και Ορχήστρας Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος παρακαλούνται να βρίσκονται στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (Ελευθερίου Βενιζέλου 22- έναντι Βερόπουλου), τη Δευτέρα 28/2/2011 στις 7.00μμ για μια πρώτη συνάντηση.

Την επιμέλεια των τμημάτων θα έχει η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης.

……………………………………………………………………………………………………

Δημοσίευση πολιτιστικών δράσεων των σχολικών μονάδων

25/2/2011

Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου στη προσπάθεια του να αναδείξει τις πολιτιστικές δράσεις των εκπαιδευτικών που δεν συνδέονται με πολιτιστικά προγράμματα, σας ενημερώνει ότι έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα των πολιτιστικών θεμάτων μια σελίδα με τίτλο  «Πολιτιστικές δραστηριότητες σχολείων». Εκεί υπάρχει φωτογραφικό υλικό και ένα κείμενο που ενημερώνει τον επισκέπτη για τις δράσεις των σχολείων όσο ν΄αφορά το πολιτισμό.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να προβάλουν τις δραστηριότητες τους- δίνοντας παράλληλα χαρά στους μαθητές τους όταν δουν τη δράση τους δημοσιευμένη- παρακαλούνται να στείλουν φωοτογραφικό υλικό συνοδευόμενο με ένα μικρό κείμενο στη διεύθυνση:

Δ/νση Α/θμιας Εκ/σης Ν. Λέσβου
Ελευθερίου Βενιζέλου 3
Τ.Κ 81100 / Μυτιλήνη
Υπόψη: κ. Χαραλαμπή Θεοδώρα
Υπεύθυνης Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων
 
……………………………………………………………………………….
 

Ενημέρωση για τα τμήματα Χορωδίας και Ορχήστρας Εκπαιδευτικών Α/θμιας.

 

2/3/2011

 
 
 

Τη Δευτέρα 28/2/2011 έγινε η πρώτη συνάντηση χορωδίας και ορχήστρας εκπαιδευτικών Α/θμιας όπου καθορίστηκαν οι στόχοι και το πρόγραμμα αυτής της προσπάθειας. Το πρόγραμμα των τμημάτων θα έχει ως θέμα τη θάλασσα- περνώντας από όλα τα είδη της μουσικής (έντεχνο, παραδοσιακό, λαϊκό) , και θα παρουσιαστεί στο τέλος του διδακτικού έτους.

Η επόμενη πρόβα θα γίνει εκτάκτως τη Τρίτη 8/3/2011 και ωρα 7.00μμ λόγω Καθαρής Δευτέρας όπου θα μοιραστούν τα τραγούδια και θα ξεκινήσουν οι πρόβες.

Παρακαλείστε όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε να βρίσκεστε στο 14ο Δημοτικό σχολείο τη παραπάνω μέρα και ώρα.

………………………………………………………………………………………………….

Ενημέρωση για τη τελική διαμόρφωση των συναντήσεων των τμημάτων χορωδίας και ορχήστρας εκπαιδευτικών Α/θμιας.

10/3/2011

Το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων σας ενημερώνει ότι οι πρόβες των τμημάτων χορωδίας και ορχήστρας εκπαιδευτικών Α/θμιας θα γίνονται στο εξής κάθε Δευτέρα και ώρα 7.00μμ σε αίθουσα του 14ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Μετά από σχετικό ερώτημα να διευκρινήσω ότι όσο ν΄αφορά το τμήμα της χορωδίας δεν χρειάζονται γνώσης μουσικής παρά μόνο σωστή φωνή – έστω κι ακαλλιέργητη-, χρόνος και μεράκι.

………………………………………………………………………………………………..

Εκπαιδευτικές Εκδρομές

29/3/2011

Το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων σας ενημερώνει ότι μετά από έρευνα σας έχει ετοιμάσει ένα κατάλογο με χρήσιμες πληροφορίες για τις πιθανές τοποθεσίες εκπαιδευτικών εκδρομών. Ο κατ’αλογος βρίσκεται στην ιστοσελίδα των πολιτιστικών θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου με τίτλο «Εκπαιδευτικές Εκδρομές».

Εκεί θα βρείτε τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα αρχοντικά και οποιαδήποτε τοποθεσία πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα μπορούσατε να επισκεφτείτε με τη τάξη σας.

Σας δίνονται στοιχεία όπως η διεύθυνση, τα τηλέφωνα, φαξ, κάποιο site στο Internet που μπορείτε να πάρετε πληροφορίες ακόμα και τα e-mail αν υπάρχουν.

………………………………………………………………………………………………..

Θεατρικά δρώμενα στον αρχαιολογικό  χώρο του  Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης

11/5/2011

Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων σας προσκαλεί στην  εκδήλωση με θέμα: «Θεατρικά δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης», που πρόκειται να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, τη Τετάρτη στις 18 Μαΐου 2011, στις 10.00 το πρωί. Η εκδήλωση σκοπό έχει να κάνει γνωστό στα παιδιά τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου καθώς επίσης και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις με θέματα από την Μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τη παράσταση, να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στα τηλέφωνα: 22510 40542 και 6932151493  δηλώνοντας  τον αριθμό των μαθητών,  έτσι ώστε  να εξασφαλισθεί ο απαραίτητος αριθμός καθισμάτων.

Συμμετέχουν τα σχολεία:                                                                        Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, 1ο και 2ο  Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

 Την εκδήλωση στηρίζουν:

  • Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης
  • Δήμος Μυτιλήνης
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 ………………………………………………………………………………………………………

 

Advertisements