Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με τη γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε στην εκπόνηση της μουσειοσκευής «το κασελάκι του Θεόφιλου» το οποίο παρουσίασαν οι κ. Νίκη και Ευγενία Δάφνη, εκπαιδευτικοί, ειδικευμένες στα προγράμματα του Μουσείου.

Η εκδήλωση  για την παρουσίαση της μουσειοσκευής στους εκπαιδευτικούς έγινε σε συνεργασία με το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων του Νομού και έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Επίσης συμμετήχαν οι μαθητές της   Ε΄τάξης του σχολείου για μια υποδειγματική  εφαρμογή αυτής.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε το βιβλίο της κ. Γιαννούλας Καπλάνη με θέμα τα έργα του Θεόφιλου που βρίσκονται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης καθώς επίσης και πρόσκληση για την παρουσίαση του στους παραβρισκομένους εκπαιδευτικούς. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 12/01/2011 στις 7 μμ στη συνεδριακή αίθουσα του Υπουργείου.

  • Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα δανείζει την μουσειοσκευή, κατόπιν αίτησης του διευθυντή της σχολικής μονάδας στη διεύθυνση:
Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Διεύθυνση Πολιτισμού
Τμήμη Προβολής Πολιτισμού
Ταχ. Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2
Ταχ. κώδικας: 81100 Μυτιλήνη
και στον αριθμό fax: 22510 42905, 47832
Υπόψιν κα Μ. Αλβανού

Το εκπαιδευτικό υλικό «το κασελάκι του Θεόφιλου»  που έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Το cd- rom » Στα χνάρια της τέχνης του Θεόφιλου»  δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν το λαϊκο ζωγράφο. 

Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο «Στα χνάρια της τέχνης του Θεόφιλου» περιλαμβάνει βασικά στοιχεία για το Θεόφιλο, καθώς και δραστηριότητες για τα παιδιά. Μπορείτε να φωτοτυπείτε το έντυπο και να του διανέμετε στα παιδιά για εργασία στη τάξη.

Ενδεικτικά περιεχόμενα του εντύπου

Ενδεικτικά περιεχόμενα του εντύπου

Στον καμβά 37Χ 1,50 εκ.  απεικονίζονται  έργα του Θεόφιλου βάση των οποίων τα παιδιά θα μπορούσαν να τα συνθέσουν και να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία, την οποία στη συνέχεια  θα  εικονογραφήσουν ή θα δραματοποιήσουν.

Στο εκπαιδευτικό περιλαμβάνεται παζλ  που εικονίζει έργο του Θεόφιλου με την παράσταση του Μέγα Αλέξανδρου. Το θέμα του παζλ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν γι΄αυτόν τον ήρωα, να συνθέσουν το παζλ σε ομάδες και να χρονομετρήσουν τη διαδικασία. 

Το επιτραπέζιο παιχνίδι » Ποιος θα φτάσει τον ήλιο»  στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με το Θεόφιλο μέσα από χαρακτηριστικά του έργα.

Τα περιεχόμενα του επιτραπέζιου παιχνιδιού

Με τα υλικά ζωγραφικής που υπάρχουν στη μουσειοσκευή, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το υλικό μιας έκθεσης στο σχολείο.

Το βιβλίο της  κ. Γιαννούλας Καπλάνη

Advertisements